AB Döngüsel Ekonomi Eylem Planının Sanayimize Etkisi

AB Döngüsel Ekonomi Eylem Planının Sanayimize Etkisi

Avrupa Birliği, 2050 yılında iklim nötr olma hedefi ile ekonomi, toplum ve sanayide kökten bir değişimi hedefliyor. Döngüsel ekonomi, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın kapsamı içinde yer alan konulardan biri.

Döngüsel Ekonomi Eylem Planı, öncelikle Avrupa Birliği’ne sattığımız ürünleri etkileyecek. Avrupa Birliği, şu anda Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarından. Türkiye, Paris İklim Anlaşmasını imzalayarak 2053’te net sıfır emisyon taahhüdü verdi. Şu anda, hem kalkınma hem eylem planlarından ülkemizin döngüsel ekonomi prensiplerine uyum sağlamak için adımlar attığını görüyoruz.

Avrupa’da, ürünlerin döngüsel ekonomi prensipleri uygulanması ile ilgili mevzuat çalışmaları devam ediyor. Sürdürülebilir Ürünler İçin Eko-tasarım Yönetmeliği (ESPR) bunlardan bir tanesi. ESPR Yönetmeliği’nin 2024 yılında devreye girmesi bekleniyor. Şirketlerin bu mevzuatları yakından takip ederek hazırlıklarına şimdiden başlamalarını tavsiye ediyoruz. Yönetmelikler hayata geçtikten sonra bunlara uyum sağlamak bir anda olmayacağı gibi, bu dönüşümlerin şirket kültürüne ve iş süreçlerine entegrasyonu on yılları bulabilir.

Hazırlıklı olmayan şirketlerin Avrupa Birliği’nde ciro ve pazar kaybı yaşayacağı öngörülmektedir.

Döngüsel ekonomi, ürünlerin çevreye olan etkilerinin % 80’inin tasarım aşamasında kontrol edilebileceğini söyler. Temel prensipleri; ürün tasarımında döngüsellik, sürdürülebilir tedarik, verimli kaynak kullanımı, yenilenebilir enerji kullanımı, atıkların azalması, ürünlerin dayanıklı olması ve paylaşım ekonomisidir.

Elektronik, tekstil, mobilya, ambalaj, bataryalar, plastik, yapı ürünleri, kimya ve gıda endüstrileri kritik olarak değerlendirilip üzerinde çalışılan endüstrilerdir.

Bu eylem planı içinde, tüm eşyalar için sürdürülebilir ürün kavramıyla tanışıyoruz. Sürdürülebilir ürünlerin uzun ömürlü ve dayanıklı olması, onarılabilir, tekrar kullanılabilir, geri dönüştürülebilir, çevreye en az zararlı ve enerji verimliliği yüksek olması beklenmektedir. Bu özellikleri taşıyan ürünler ayrıca bir dijital pasaporta sahip olacaktır. Dijital pasaportla ürünlerin teknik dokümantasyonu, izlenebilirliği, kullanım talimatı, üreticisiyle ilgili bilgiler elektronik ortamlarda depolanacaktır. Dijital pasaport sayesinde döngüsel ekonomi kurallarına sahip olmayan firmalar tedarik zincirinde yer alamayacak.  

Sürdürülebilir ürün geliştirme ile ilgili daha fazla bilgi ve danışmanlık için bize ulaşın.

 

İlgili Yazılar

8 Adımda Sürdürülebilir Ürün Geliştirme